Kako po vozniški izpit za avto?

Vozniški izpit za avto je danes postal skorajda nuja. Mnogi se zanj odločijo takoj, ko dopolnijo 16 oziroma 18 let. A je pot do izpita vse prej kot enostavna – če ne drugega, si boste zanj morali vzeti veliko časa in tudi nekaj denarja.

Opravljanje izpita za avto je dolgotrajen proces, ki lahko traja tudi več mesecev, poleg tega pa je to tudi velik finančni zalogaj. Izpit za avto, cena katerega lahko doseže povprečno plačo, lahko opravlja kandidat, ki je ob začetku usposabljanja star najmanj 17,5 let, izpitno vožnjo pa lahko opravlja šele ob dopolnjeni polnoletnosti. Če bo bodoči voznik vozil s spremljevalcem, lahko z usposabljanjem začne že po dopolnjenih 16 letih.

Da bo opravljanje izpita za vas čim bolj brezskrbno, preverite najpomembnejše korake, kako do izpita za avto.

Tečaj CPP, prva pomoč in zdravniško spričevalo

Prvi korak je opravljanje tečaja cestnoprometnih predpisov (CPP), tečaja in izpita iz prve pomoči in opravljanje zdravniškega pregleda. Vse te korake lahko opravljate v poljubnem vrstnem redu, pomembno je le, da jih imate vse opravljene preden se prijavite na teoretični del vozniškega izpita.

  • Tečaj iz cestnoprometnih predpisov (CPP)

Tečaj iz cestnoprometnih predpisov oziroma CPP predavanja so obvezen del pridobivanja vozniškega izpita. Opravljate ga lahko pri izbrani avtošoli in traja 24 šolskih ur oziroma 18 polnih ur. Odsotni ste lahko največ 1 dan oziroma 4 šolske ure, na zadnjih dveh dneh predavanjih pa je prisotnost obvezna. Če na tečaju nimate predpisane prisotnosti, potem morate nadoknaditi snov, vendar šele na naslednjem tečaju.

  • Tečaj in izpit prve pomoči za voznike motornih vozil

Tečaje prve pomoči (PP) izvajajo območne enote Rdečega križa Slovenije. Odvija se na sedežu Rdečega križa ali pa v prostorih izbrane avto šole. Tečaj traja 10 šolskih ur, na koncu pa morate opravljati še izpit. Za tečaj prve pomoči boste morali odšteti 33,63 EUR, za izpit iz prve pomoči pa še dodatnih 65,83 EUR.

Tečaja prve pomoči vam ni potrebno opravljati, če:

  • imate končano srednjo ali višjo medicinsko šolo,
  • ste zdravnik ali zobozdravnik,
  • študent medicine in stomatologije z opravljenim izpitom,
  • ste bolničar civilne zaščite ali vojak z opravljenim tečajem.
  • Zdravniško spričevalo

Predno se boste prijavili na teoretični CPP izpit, boste morali opraviti še zdravniški pregled za vozniški izpit. Tega izvajajo zdravniki, specialisti medicine, dela in športa, pri čemer so cene lahko zelo raznolike. Pridobljen zdravniški izpit vam velja 3 leta.

Teoretični del vozniškega izpita

Po tem, ko imate opravljen tečaj CPP, prvo pomoč in zdravniški pregled, se prijavite na teoretični izpit iz cestnoprometnih predpisov. Prijava na CPP izpit je možna na katerikoli upravni enoti v Sloveniji, medtem ko jih izvaja Javna agencija RS za varnost prometa. Cena CPP izpita je 42,10 EUR.

Teoretični del vozniškega izpita poteka v računalniški obliki in zajema 40 naključno izbranih vprašanj

Celoten teoretični del vozniškega izpita poteka v računalniški obliki in zajema 40 naključno izbranih vprašanj. Na izpit se je potrebno dobro pripravit, saj morate pravilno rešiti 90 % vprašanj. Kot pomoč na pripravo za teoretični CPP izpit so vam na voljo tudi izpitna vprašanja.

Praktično usposabljanje

Po uspešno opravljenem teoretičnem delu izpita, sledi praktično usposabljanje oziroma vožnje z učiteljem vožnje. Praktično usposabljanje lahko opravljate v šoli vožnje, kjer ste opravljali Tečaj CPP, lahko pa izberete katerokoli drugo šolo vožnje.

Ob vpisu v šolo vožnje boste prejeli evidenčni kartonček, v katerega se beležijo vaše ure oziroma opravljene vaje. Evidenčni kartonček morate imeti vedno na urah vožnje, prav tako tudi osebni dokument in zdravniško spričevalo.

Za celotno usposabljanje je predvidenih 20 vaj oziroma najmanj 20 ur po 50 minut. Koliko ur vožnje je potrebnih, preden se prijavite na praktični izpit, je odvisno od posameznika.

Vozniški izpit za avto zahteva najmanj 20 ur teoretičnega usposabljanja

Izpitna vožnja

Ko opravite vseh predpisanih 20 vaj usposabljanja in ko inštruktor vožnje oceni, da ste pripravljeni na izpitno vožnjo, sledi priglasitev k praktičnemu delu vozniškega izpita oziroma izpitni vožnji. To storite na katerikoli upravni enoti, kjer dobite natančen datum in uro izpitne vožnje, ob tem pa morate plačati 37,50 EUR. Glavna vožnja v Ljubljani se začne in konča na Izpitnem centru Ljubljana. Običajno traja 50 minut, lahko pa se zaključi tudi predčasno, če ocenjevalec oceni, da vožnja ni uspešna.

Ko uspešno opravite izpitno vožnjo, dobite vozniški izpit. To pa še ne pomeni, da ste postali izkušen voznik, ki je kos vsaki situaciji v prometu. Zato, previdno na cesti!

Preberite še ostale zanimivosti

Copyright © 2024 - 3D d. o. o.