Nasveti za voznike začetnike

Čestitamo, opravili ste izpit za avto! Vendar zaradi pomanjkanja izkušenj in mladosti še vedno niste »enakovredni« ostalim izkušenejšim voznikom. Preverite nekaj pomembnih informacij in nasvetov, s katerimi boste kot voznik začetnik v prometu bolj varni.

Ugotovljeno je bilo, da je v obdobju od nekaj mesecev do dveh let po pridobitvi vozniškega dovoljenja večja verjetnost za vpletenost v prometno nesrečo v primerjavi s povprečjem celotne populacije. Zato je bil glavni namen vpeljave omenjenega statusa povečanje varnosti mladih voznikov in drugih udeležencev v prometu.

Kdo je voznik začetnik in na kaj morate biti še posebej pozorni?

Preden se lotimo vseh nasvetov za varno vožnjo v cestnem prometu, moramo najprej razjasniti, kdo je voznik začetnik. To je voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini.

V obdobju, ko imate status voznika začetnika, imate nekatere pomembne omejitve in zahteve po pridobitvi dodatnih znanj. Če jih ne opravite oziroma jih ne upoštevate, sledi odvzem vozniškega dovoljenja. Zato morate biti v tem obdobju še posebej pozorni na omejitve in kazenske točke.

  • Voznik začetnik omejitve: Če ste voznik začetnik, v cestnem prometu v organizmu ne smete imeti popolnoma nič alkohola.
  • Voznik začetnik kazenske točke: Voznik začetnik ostane brez vozniškega tudi v primeru, če v obdobju dveh let doseže ali preseže sedem kazenskih točk za katerokoli kršitev v cestnem prometu (vožnja v rdečo luč, prehitra vožnja in podobno).
Voznik začetnik mora biti še posebej pozoren na omejitve in kazenske točke.

Dodatno usposabljanje voznikov začetnikov – varna vožnja

Če ste opravili vozniški izpit za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, potem boste morali opraviti tudi program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Krajše mu pravimo kar varna vožnja, cena katere je trenutno 150 EUR in se odvija pri pooblaščenih organizacijah za izvajanje dodatnega usposabljanja za voznike začetnike.

Varna vožnja vsebuje dva programska sklopa: vadbo varne vožnje na vadbenem poligonu in udeležbo na skupinski delavnici o varnosti cestnega prometa ter psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu.

Toda pozor! Ne glede na to, kje poteka varna vožnja, prijava in celoten program morata biti opravljena v obdobju od 6 mesecev po glavni izpitni vožnji do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja voznika začetnika (2 leti). Z udeležbo nikar ne prehitevajte in pred prijavo prevozite vsaj nekaj tisoč kilometrov, prav tako pa z njo ne odlašajte predolgo. Prijavite se lahko v AMZS centru varne vožnje.

Nasveti za varno in brezskrbno vožnjo

Zavedati se je potrebno, da boste morali prevoziti ogromno kilometrov predno boste lahko suvereno obvladali vse situacije v prometu. Da pa bo za vas lažje, preverite nekaj nasvetov, s katerim boste za volanom bolj suvereni.

  • Na prvih samostojnih vožnjah imejte ob sebi izkušenega voznika: Ko se odpravljate na prvo samostojno vožnjo po opravljenem izpitu, in vas je strah, prosite koga iz družine, da se na prvo vožnjo odpelje skupaj z vami. Tako boste za volanom bolj samozavestni.
  • Vozite podnevi: Vidljivost je ponoči bistveno slabša kot podnevi in če k temu dodamo še pešce in kolesarje, je popolnoma jasno, da je v temi potrebne še več koncentracije in pozornosti. Zato vam priporočamo, da sprva vozite le podnevi.
  • Upoštevajte vremenske razmere: Vreme ima pomemben vpliv na vožnjo, zato se je potrebno prilagoditi razmeram na cesti. V deževnem vremenu je cesta spolzka in se zavorna pot podaljša, zato prilagodite hitrost in povečajte varnostno razdaljo. Še bolj zahtevna pa je vožnja v snegu in v primeru poledice, zato je potrebna še večja previdnost.
  • Pri bočnem pakiranju bodite mirni: Če avtomobil ni opremljen s senzorji ali kamerami, potem lahko bočno parkiranje marsikomu povzroča veliko preglavic. Pomembno je, da se spomnite na inštruktorjeva navodila in pri tem ostanete mirni.
  • Za vožnjo po avtocesti potrebujete vinjeto: Če se želite izogniti visokim kaznim, potem morate vedeti, da je za vožnjo po naših avtocestah obvezna vinjeta. Kupite jo lahko preko spleta, na prodajnih mestih Darsa ali pri pooblaščenih prodajalcih e-vinjet.
  • Vožnja po avtocesti zahteva dodatno osredotočenost na promet: Zavedajte se, da avtocesta ni poligon za doseganje največjih hitrosti, zato obvezno upoštevajte omejitve hitrosti. Posebej bodite pozorni pri vključevanju na avtocesto in prehitevanju, v primeru zastojev pa naredite reševalni pas.

Čeprav ste voznik začetnik, boste z vsakim kilometrom pridobili več samozavesti. Do tedaj pa upoštevajte naše nasvete in poskrbite za vse varnostne ukrepe.

Preberite še ostale zanimivosti

Copyright © 2024 - 3D d. o. o.