Kako po izpit za motor?

Motoristov je z vsakim letom vedno več in veliko izmed njih je tudi takih, ki se zelo dobro zavedajo, da vožnja z motorjem zahteva veliko vaje. Toda še pred tem je potrebno opraviti izpit za motor.

Na cesti srečujemo različne tipe motorjev, ki se med seboj ne razlikujejo zgolj v svojem videzu, ampak predvsem v svojih zmogljivostih. Ta podatek pa je izjemno pomemben tudi takrat, ko se odločate, da bi želeli imeti izpit za motor. 

Različne kategorije motornih koles

Vsa motorna kolesa razvrščamo v štiri različne kategorije:

 • Kategorija A1: To somotorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm, moč motorja ne presega 11 kW in razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,1 kW/kg; vključuje tudi trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kW.
 • Kategorija A2: To so motorna kolesa, katerih prostornina motorja ne presega 350 ccm, moč motorja ne presega 35 kW in razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg.
 • Kategorija A: To so vsa ostala motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa.

Glede na to, za katero od zgoraj omenjenih kategorij motornih koles želite opravljati izpit, je pot do njega zelo različna. Poglejmo si torej, kako po izpit za motor za različne kategorije motornih koles.

Preverite, kako po izpit za motor za različne kategorije motornih koles

Izpit za motor za različne kategorije motornih koles

Osnova za izpit za vse kategorije motornih koles so:

 • zdravniški pregled, ki ga opravite pri specialistu medicine dela in športa,
 • prva pomoč, ki jo organizira Rdeči križ Slovenije,
 • teoretični del cestnoprometnih predpisov (CPP),
 • praktični del, ki obsega 20 urni program učnih vaj vožnje,
 • glavna izpitna vožnja na izpitnem centru.

Če uspešno opravite vse zgornje zahteve, potem boste v rokah imeli tudi izpit za motor. A je potrebno ob tem upoštevati, da so ob posameznih kategorijah tudi dodatne zahteve oziroma posebnosti. Poglejmo si jih:

 • Izpit za motor kategorije A1

Najnižja starost, s katero lahko začnete usposabljanje za A1 izpit je 15,5 let, medtem, ko morate za opravljanje izpita dopolniti vsaj 16 let. 

Tisti, ki že imate vozniški izpit za avto in niste mladi voznik, lahko od leta 2022 A1 izpit pridobite na dva načina:

 1. V šoli vožnje opravite najmanj 6 ur vožnje, s čimer pridobite posebno kodo. Ta se vpiše na upravni enoti, vendar v tem primeru izpit za motor 125 velja le za vožnjo po Sloveniji.
 2. Pri specialistu medicine dela in športa opravite zdravniški pregled, se udeležiti teoretičnega izpita v šoli vožnje, odpeljete najmanj sedem ur vožnje in na koncu opravljate izpit. Ta način opravljanja izpita za motor vam omogoča tudi vožnjo v tujini.

Pridobljen A1 izpit vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM in G.

 • Izpit za motor kategorije A2

Najnižja starost, s katero lahko začnete usposabljanje za A2 izpit je 17,5 let, medtem, ko morate za opravljanje izpita dopolniti vsaj 18 let.

A2 izpit za motor lahko pridobite tudi preko A1 kategorije. Če imate že 2 leti izpit za motor za A1 kategorijo in ste stari najmanj 20 let, lahko opravljate izpit brez teoretičnega dela. V tem primeru opravite le zdravniški pregled, v šoli vožnje odpeljete najmanj 9 ur voženj in izpitno vožnjo.

Pridobljen A2 izpit vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM, A1 in G.

 • Izpit za motor kategorij A

Najnižja starost, s katero lahko začnete usposabljanje za izpit A neomejeno je 23,5 let, medtem, ko morate za opravljanje izpita dopolniti vsaj 24 let.

Izpit za motor kategorije A lahko pridobite tudi preko A2 kategorije. Če imate že 2 leti izpit za motor A2 in ste stari najmanj 20 let, lahko opravljate izpit brez teoretičnega dela. V tem primeru opravite le zdravniški pregled, v šoli vožnje odpeljete najmanj 9 ur voženj in izpitno vožnjo.

Pridobljen izpit A neomejeno vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije AM, A1, A2 in G.

Izpit za motor kategorije A lahko pridobite tudi preko A2 kategorije

In kateri motor lahko vozim brez izpita?

Popolnoma logično je, da se na koncu poraja tudi vprašanje, kateri motor lahko vozim brez izpita. To je kolo s pomožnim motorjem in s hitrostjo do 25 km/h.

Ne glede na to, kateri izpit za motor boste opravljali, se je potrebno zavedati, da boste šele z večjo kilometrino pridobili prave izkušnje. Zato, previdno na cesti kjerkoli in kadarkoli!

Preberite še ostale zanimivosti

Copyright © 2024 - 3D d. o. o.