Glavna vožnja – kako se pripraviti?

Ali ste uspešno opravili praktično usposabljanje v šoli vožnje in ste tik pred opravljanjem glavne izpitne vožnje? Potem vam bo zagotovo prišlo prav nekaj nasvetov, kako se nanjo čim bolje pripraviti. 

Za marsikoga je lahko glavna vožnja zastrašujoča. Povišan srčni utrip, strah in trema so običajni občutki, s katerimi se je potrebno soočiti, še predno se usedete za volan avtomobila. In kako se torej pripraviti na takšno situacijo? Brez skrbi, za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da bo vaša glavna vožnja potekala čim bolj gladko.

Kako poteka glavna vožnja?

Za uspešno opravljen izpit se je priporočljivo najprej pozanimati, kako poteka glavna vožnja in kaj lahko na njej pričakujete. Tako se boste nanjo zagotovo bolje pripravili.

Izpitna vožnja običajno traja 40 do 50 minut, na njej pa je poleg inštruktorja vožnje prisoten tudi član izpitne komisije, ki vas med vožnjo usmerja, daje navodila, na koncu pa vas tudi oceni. Glavni vožnja je sestavljena iz treh delov:

  • V prvem delu se preveri pripravo na vožnjo in pregled vozila ter druga predpisana znanja in spretnosti, ki jih med samo vožnjo ni mogoče preveriti, kot je prilagoditev vseh ogledal, varnostnega pasu, preverjanje pnevmatik, žarometov, tekočin in podobno.
  • V drugem delu sledi preizkus spretnosti na vadbeni površini.
  • V tretjem delu sledi preizkus vožnje vozila v cestnem prometu.

Če ne naredite kakšne večje napake, potem sledi na koncu izpitne vožnje natančna analiza oziroma ocena. 

Nekaj nasvetov, kako se pripraviti na glavno vožnjo

Če ste tik pred izpitno vožnjo, potem je vaš inštruktor ocenil, da ste pripravljeni na samostojno vožnjo v cestnem prometu. To je že dovolj dober razlog, da ste med glavno vožnjo lahko popolnoma samozavestni in prepričani v svoje znanje in spretnosti za vozilom. Da pa bo celoten praktičen del izpita potekal čim bolj brezskrbno, upoštevajte spodnje nasvete:

  1. Na glavno vožnjo pridite pravočasno

Prvi pomemben podatek, ki ga morate vedeti je, kdaj sploh poteka glavna vožnja. Termini so razpisani na spletnih straneh Agencije za varnost prometa, priglasitev na glavno vožnjo pa opravite na katerikoli upravni enoti v Sloveniji.

Ne glede na to, kdaj imate glavno vožnjo, je pomembno, da pridete pravočasno. Če boste zamujali, je večja verjetnost, da boste še bolj pod pritiskom, kar pomeni, da je večja možnost napak. Na mesto izpita pridite vsaj 15 minut prej, da se boste v miru pripravili na izpit.

  1. Dogovorite se za dodatno uro vožnje, ki je tik pred glavno vožnjo

Vožnja z inštruktorjem, ki se odvija tik pred glavno vožnjo bo pripomogla k boljšim občutkom in bolj mirnim živcem ter razpoloženju. To je dobra priložnost, da z inštruktorjem vožnje na hitro preletita vse manevre ali zaprosite za morebitna dodatna pojasnila v zadnjem trenutku.

  1. Ponovite teorijo in dobro spoznajte svoje vozilo

Kljub temu, da ste med praktičnim usposabljanjem uporabljali tudi teoretično znanje, vam priporočamo, da pred izpitno vožnjo na hitro ponovite tudi nekaj teorije. To bo pripomoglo k večji samozavesti, hkrati pa boste ponovili tiste vsebine, ki se preverjajo v prvem delu izpitne vožnje.

S tega vidika je pomembno, da pred glavno vožnjo dobro spoznate tudi svoje vozilo in njegove tehnične podatke. To bo zagotovo povečalo verjetnost, da uspešno opravite izpit za avto.

Pred glavno vožnjo dobro spoznajte tudi svoje vozilo in njegove tehnične podatke
  1. Vozite v vseh razmerah

Ko se prijavljate na glavno vožnjo, imate zgolj izbiro termina glavne vožnje, ki je lahko v dopoldanskem ali popoldanskem času. Pri tem lahko upoštevate, kdaj so prometne konice in se tudi glede na to odločite, kdaj boste opravljali izpit. 

In če lahko izbirate termin glavne vožnje, pa nikakor ne morete izbirati vremena. Zato je pomembno, da že tekom praktičnega usposabljanja vozite v vseh vremenskih razmerah in obdobjih dneva, da se navadite na različne situacije v prometu.

  1. Dobro se spočijte in ohranite mirno kri

Če je le mogoče, si pred glavno vožnjo privoščite kakovosten spanec. Tako boste na glavni vožnji dovolj spočiti, prav tako pa bo boljša tudi vaša koncentracija in osredotočenost na promet. Že pred samo glavno vožnjo skušajte ohraniti čim bolj mirno kri in ne dopustite, da prevladajo negativne misli. Če pa vas zagrabi panik, bo nekaj globokih vdihov in izdihov zagotovo pomagalo.

Na koncu pa seveda ne pozabite na glavno vožnjo s seboj prinesti tudi osebni dokument, evidenčni karton in zdravniško spričevalo. Pa srečno!

Preberite še ostale zanimivosti

Copyright © 2024 - 3D d. o. o.